петък, 6 май 2011 г.

Песен на деня - 6 май 2011

Гергьовден е. Официален почивен ден, имен ден на всички с имената Георги и Гергана (и вариациите им), празник на българската армия. Когато се сетих, че днес празнуват военните, просто не можах да се въздържа и да не си пусна Aces High на Iron Maiden. Официалният клип започва с част от обръщението на Чърчил към Парламента след капитулацията на Франция. Фрагментът от речта му в клипа към песента на Maide звучи ето така:

"We shall go on to the end, we shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our Island, whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender..."

В груб превод думите на Чърчил са "Ние ще продължим до края, ние ще се бием във Франция, ние ще се бием в моретата и океаните, ние ще се бием с растяща увереност и растяща сила в небето, ние ще защитим нашия Остров, каквато и да е цената, ние ще се бием по плажовете, ние ще се бием по летищата, ние ще се бием по полетата и по улиците, ние ще се бием по хълмовете; ние никога няма да се предадем..." Далеч не звучи толкова вдъхновяващо, колкото в оригинал.

Мисля си, че армиите водят битки на отделни личности с властта да решават и да плетат политическите си мрежи и интриги, не на държавите си. И все пак - честит празник!

Iron Maiden - Aces High

Няма коментари:

Публикуване на коментар