вторник, 16 юни 2009 г.

Свобода на словото?


От време на време от Google Reader изскачат доста интересни статии. Последното, което ме втрещи, идва от абонамента ми за BBC News и ме накара да си задам доста въпроси за свободата на словото по широкия бял свят.

На 13 юни във Виетнам е бил арестуван адвокатът Ле Конг Дин, който защитава блогъри, активисти за свободното слово и не на последно място сам изразява мнението си в редица статии и коментарни материали в пресата и онлайн. Официалната позиция на властите е, че адвокатът е бил арестуван по обвинение в „разпространяване на пропаганда срещу държавата”, за защита на продемократични активисти и за използване на Интернет, за да изразява мнението си.

САЩ и организацията „Репортери без граници” призовават за освобождаването на Ле Конг Дин, на когото предстои дълга присъда, ако бъде признат за виновен. Международната общност е повдигнала въпроса за това как точно Виетнам смята, че спазва хартата за правата на човека и гарантираното в нея право на свободно слово и свободно изразяване на мнение. „Репортери без граници” изразяват и съмнение, че този показен арест е опит за наказателна акция срещу участието на Дин в колективен иск, заведен от виетнамски адвокати, срещу отдаването на концесия на кокситна мина на една китайска компания.

Самият адвокат Дин е на 41 години, уважаван член на виетнамската и международна правна общност, стипендиант на Фулбрайт.

Повече информация от източника: http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8102211.stm

Няма коментари:

Публикуване на коментар