вторник, 4 август 2009 г.

10 бързи неща за среднощно похапване

Добре де, минава полунощ, измих си зъбите, но съм малко нещо гладна. Докато се чудех какво точно да пусна днес, започнах да си представям разни апетитни неща за похапване ала Пепеляшка (тези храни обаче няма да се превърнат в тикви). Ето малко идеи:

1. Резен пъпеш. Сочен или хлебен. Ароматен, вкусен, топящ се в устата с идеалния цвят и текстура, расъл на какъвто си склон ще, но озовал се в моя хладилник.

2. Грозде със сирене. Да, захарни еротични зърна грозде и твърдо бяло сирене. Идеалната комбинация.

3. Филийка с лютеница. Тази идея може би има нещо общо с разчистването на хладилника, което проведох днес. Оказа се, че по рафтовете се мъдрят 5 различни бурканчета (3 от които еднаква марка и разновидност в различен стадий на мухлясване). Но да, филийка не много твърд хляб с тънък слой стипчива сладко-кисела лютеница. За предпочитане с хорце на Булконс.

4. Домат и сирене. Захапваш го като ябълка и доматената сърцевина ти потича по брадичката. Хищно си отчупваш парче сирене и потъваш в класическия вкус. Може да се модифицира с моцарела. Уважавам и варианта с ябълка и сирене.

5. Препечена филийка с масло. Дюс, натюр, плейн. Златист загар, леко хрупкане и ароматно първокачествено масло Президент. Ароматът е уникален, вкусът също. Да не се смесва с чубрици и други ексхибиционистични идеи. А да, и не прибирай тостера.

6. Кокосови или какаови бисквити с ледено прясно мляко. Идеалната комбинация, ако стомахът ти пристъргва за нещо сладичко, а езикът ти крещи от захарна абстиненция. Бисквитите са хрупкави и трошливи, млякото гъсто и студено. А да, непременно дръж прясното мляко добре покрито или в добре затворена опаковка. Иначе абсорбира разнообразни странни миризми от хладилника.

7. Филийка хляб и шепа маслини. Аз лично предпочитам зелените и обикновено имам поне 200 гр. в хладилника от тях. Но знам, че повечето хора ги предпочитат черни и лъскави. Дайте ми зелена солена маслина с пълнеж от чушка или бадем или пък най-обикновена с или без костилка. Просто да не е стара и вмирисана.

8. Блокче кашкавал. Качествен обаче. Леко мазен, мек и гъвкав, но не гумен. Топящ се в устата, сладък, но с лека горчива жилка. Едно продълговато паралелепипедче е идеално. Вместо морков. Без или с хляб.

9. Кисело мляко с или без плод, с или без зеленчук, с или без мармалад. Просто кисело мляко. С голямата лъжица. Особено ако си го подквасваш вкъщи в голяма тенджера например. Тогава вадиш директно черпака и започваш да поглъщаш освежаващата цивилизация, която бациликус булгарикус са си създали. Същият ефект се постига с йогурт, Активиа и тем подобни измишльотини.

10. Сладолед. Не е особено засищащо. Но... Да, заслужава си. Особено през лятото. Личните ми фаворити са ментовият сладолед с шоколадови парченца на Джимис и шоколадовият сладолед или пък Тирамисуто на Дарко. Мда....

Няма коментари:

Публикуване на коментар